2010-04-12 Literarne vary

Dado Nagy

Literárne vary

Varieté Dada Nagya v rámci Literárneho cirkusu 12. apríla 2010

Logo Literárneho cirkusuPeter Pišťanek v knihe Recepty z rodinného archívu ponúka za hrsť dobrých, generáciami overených receptov a k tomu zopár zábavných príhod z vlastnej rodiny.

V tradičnom Literárnom cirkuse KK Bagalu bude podľa poviedok Petra Pišťanka naživo piecť a variť Dado Nagy, neúnavný propagátor pôvodnej tvorby.

“Môj dedo Jozef Pišťanek (1899-1971), starý bratislavský čašník a neskôr, v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch krčmár v Devínskej Novej Vsi, precestoval v mladosti kus sveta a zažil veľa dobrodružstiev. Dnes už nezistím, čo z toho sa stalo naozaj, a čo len v jeho fantázii. Keď som bol dieťaťom, na slovo som mu veril a vzhliadal som k nemu s posvätnou úctou. Takého deduška nikto z mojich detských kamarátov v tehliarskej kolónii, kde sme bývali, nemal! Celý dospelý život zhromažďoval kuchárske recepty. Zriadil si kvôli tomu vlastnú výstrižkovú službu zloženú z celej rodiny. Keď zomrel, zanechal po sebe tri obrovské fascikle plné receptov. Nie, žiadne banálne kakaové rezy by ste tam nenašli; aby recept môjho deda zaujal, musel byť dostatočne zaujímavý, ba niekedy až bizarný. Samozrejme, dedove fascikle neboli v našej rodine vnímané ako nemenný a nedotknuteľný kánon. I po dedovej smrti doňho pribúdali nové a nové výstrižky z časopisov a novín. Niečo som k nim pridal už aj ja. Ponúkam vám teraz za hrsť dobrých receptov, dá sa smelo povedať, že generáciami overených, a k tomu zopár možno zábavných príhod z mojej rodiny. Niektoré recepty sú predmetom rodinného tajomstva aj iných, slávnejších rodín ako tej mojej, takže iste chápete, že ich nemôžem len tak mirnix-dirnix vešať hocikomu na nos. A tak vás, milé čitateľky a čitatelia, prosím: poslúžte si, ale nejako zvlášť tieto recepty nerozširujte. Nech to ostane, ako sa hovorí, medzi nami!”

(Peter Pišťanek v predslove knihy)

Objednať knihu Recepty z rodinneho archívu v internetovom kníhkupectve…

KK Bagala, PO BOX 99, 810 00 Bratislava 1