2010-09-05 Najlepšia slovenská próza

Anasoft litera 2010

Najlepšia slovenská próza dostane cenu o necelé dva týždne

Pravda 5. septembra 2010

PravdaDo užšieho výberu sa za päť rokov Anasoft Litery najčastejšie dostali knihy vydavateľstva KK Bagala, až 16-krát. Za nimi nasledujú Aspekt a Kalligram s piatimi knihami a vydavateľstvá Slovart, Marenčin PT a Slovenský spisovateľ s tromi knihami… 

Odnesie si cenu Anasoft litera už druhýkrát Pavel Vilikovský alebo opäť zvíťazí žena? Po Alte Vášovej, ktorá minulý rok vyhrala a odniesla si tak aj štedrú finančnú prémiu 10-tisíc eur, sú v hre o prestížnu literárnu cenu Ivana Dobrakovová a Veronika Šikulová. Už o necelé dva týždne, vo štvrtok 16. septembra, organizátori v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca oznámia, kto bude piatym laureátom Anasoft litery.Ocenenie sa udeľuje každoročne za najlepšiu prozaickú knihu vydanú v uplynulom roku. V predchádzajúcich ročníkoch ju získali Pavel Vilikovský, Marek Vadas, Milan Zelinka a Alta Vášová. Podujatie sa zo skromnejších začiatkov vypracovalo na celoslovenskú literárnu udalosť.

V tomto roku porotkyne a porotcovia Zuzana Belková, Jana Cviková, Radoslav Passia, Jaroslav Šrank a Vladimír Petrík vyberú z próz Ivany Dobrakovovej, Petra Karpinského, Laca Keratu, Máriusa Kopcsaya, Štefana Moravčíka, Stanislava Rakúsa, Víťa Staviarskeho, Veroniky Šikulovej, Dušana Šimka a Pavla Vilikovského.

Do užšieho výberu sa za päť rokov Anasoft Litery najčastejšie dostali knihy vydavateľstva KK Bagala, až 16-krát. Za nimi nasledujú Aspekt a Kalligram s piatimi knihami a vydavateľstvá Slovart, Marenčin PT a Slovenský spisovateľ s tromi knihami.

Najúspešnejšie vydavateľstvo podľa počtu víťazných kníh je však Slovenský spisovateľ. Z troch nominácií boli ocenené až dve knihy, Čarovný papagáj a iné gýče Pavla Vilikovského a Teta Anula Milana Zelinku.

vlp, Pravda 5. septembra 2010

KK Bagala, PO BOX 99, 810 00 Bratislava 1