2011-09-03 Z. Kepplová

Ilustračná fotografia Katarína Hybenová (c) bushwickdaily.com

Zuska Kepplová

Bushwick

Zuska Kepplová (1982) Ukončila bratislavskú VŠMU a ďalej študuje na budapeštianskej CEU. V roku 2005 zvíťazila v súťaži Poviedka.V edícii Literárny pluk jej pred dvomi mesiacmi vyšiel debut Buchty švabachom.
Prečítajte si novú poviedku z New Yorku…

Ilustračná fotografia Katarína Hybenová (c) bushwickdaily.com

Ilustračná fotografia Katarína Hybenová (c) bushwickdaily.com

Zuska Kepplová

Bushwick

„Nechcem vidieť tvoj hnusný kel rozťahaný po kuchyni, keď sa ráno zobudím! Je to kel, nie? Posraný kel alebo čo?! Nechcem viac vidieť tvoje žrádlo, máme tu myši! Žijeme tu jak poslední bezdomovci! Kukni na ten bordel! V tom kele sú špaky! Dohodli sme sa, že už nebudeme vnútri fajčiť! Toto je štúdio a nie bordel, počuješ? Odchádzaš? Koho si zase privlečieš? Ty si neschopná spolunažívať! Sem sa kukni, polievka v panvici? Čo, doboha, je toto? Je to vôbec polievka? A už je to tam aspoň týždeň! Áno, a teraz sa rozdrbala rúčka! Vieš čo, nie si tu vítaná! Zmenila si môj domov na smetisko! Vypadni, vypadni! Vieš, čo si o tebe myslíme? Že si bosorka! Tvoji predkovia boli ruské bosorky kdesi z lesa! Cucáš z ludí energiu! A kradneš! Viem to, miznú mi veci, ty bosorka! Do konca mesiaca vypani z môjho domu!”

13. júla 1977 vypadol prúd v celom New Yorku. V tme sa rozpútal chaos. Ľudia v štvrti Bushwick, ktorí nikdy na nič nemali, konečne vo veľkom nakupovali. Pomocou ťažkých predmetov, zbraní a ohňa. Okolo Knickerbocker avenue sa majitelia obchodov sformovali a ubránili sa. Zvyšok podľahol drancovaniu. Ľudia lúpili a v zápätí predávali. Tak ako na Wall street. Keď sa obnovila infraštruktúra, časti Bushwicku vraj pripomínali obrázky Drážďan z 1945. Uvoľnilo sa 43% obchodnej plochy. Mohlo sa začať nanovo na sutinách.

„To ty hádžeš špaky na schodisko? Aha, poviem jej. Používa tvoju jedinú šálku ako popolník a necháva ju na schodoch týždeň? Vlastne som rozmýšľal , že by sme si mohli zaobstarať nejaký pekný popolník. Možno by sme vedľa mohli dať aj stoličku. To by vyzeralo pekne, nemyslíš? S cigaretou môžeš ísť aj na strechu, vieš? Áno, máme prístup na strechu, je odtiaľ výhľad až na Manhattan. Dopľuješ ztade na metro. Povedz jej, nech ti dá kľúčik od strechy, zvykne si ho nechávať pri sebe. Videla si susedove holuby? Skutočne! Trénuje holuby, vedia lietať do kruhu. Keď sa tá bosorka odsťahuje, prerobím jej izbu na malú pracovňu. Nemám si ani kde položiť laptop, len na kuchynský stôl. Pracovňa sa zíde. Áno, chceme to tu naozaj rozbehnúť! Štúdio musí začať zarábať a Chrystobel chce tiež začať viac pracovať.”

Dakedy začiatkom 60-tych rokov podraželi energie, zlepšil sa transport a zaviedla novinka - oceľový sud. Pivovary, sústredené v Bushwicku - hlavnom meste piva celého Severovýchodu - sa presúvali za mesto. Posledný pivovar zatvoril brány v roku 1976. Opatrenia na čistenie mesta New York od lacných ľudí spôsobili, že títo sa začali sťahovať do štvrtí bez perspektívy, aj do Bushwicku. Stačilo zvýšiť nájmy ľuďom na podpore bývajúcim na Manhattane. V 1960 napočítali 90% bielych, v 1970 ich bolo v Bushwicku menej ako 40%. V polovici tohto desaťročia bola polovica obyvateľov Bushwicku na podpore. Knickerbocker Avenue dostala prezývku The Well - Studňa. Na drogy.

„Zahraj nám čosi, kým toto vymaľujem! Snažím sa to zatrieť už odkedy sme sa sem nasťahovali! Ľudkovia, čo tu boli pred nami, mali všetky steny natreté na čierno. Pozri sa, čo je tuto napísané! CHCEM DROGY. Už mám toho dosť! Musím sa na to kukať každé ráno! Preto radšej raňajkujem na rohu v Snack Towne. Poznajú ma tam, môžem si doniesť vlastné maté. Niekedy zaplatím až nasledujúci mesiac. Áno, keď ty zaplatíš nájom. Takže to zatieram. Aj ty už máš toho dosť, nie? V tomto byte sa bude vylepšovať! Vybielim vaňu, viem že vyzerá hnusne. Ver, že si myslím už celé mesiace to isté. Premaľujem tiež dlážku v hale. Všetko, čo tu vidíš, sa dá vylepšiť! Stačí povedať! Zahraj nám niečo, kým toto tu definitívne zamaľujem!”

Najprv sa v Bushwicku farmárčilo: jedlo a tabak. Neskôr sa sem nasťahoval priemysel a s ním imigranti z Európy. Cukor, olej, chemikálie. Betón, tehly, sadra a uhlie. The Bushwick Glass Company vyrábala krčahy a fľaše. Nemci ich plnili pivom. Všetko sa presúvalo hore-dolu po železnici a po vode. Mlieko prúdilo z fariem potokom a v sklárňach tiekol žeravý piesok. Majitelia pivovarov a doktori si stavali vily v historizujúcich štýloch. Amphion Theater bolo prvým divadlom vybaveným elektrickým osvetlením na území Štátov. Za zábavou sa tu chodilo aj počas Krízy a Prohibície. Sicílci začali stavať kostoly, u nemeckých katolíkov neboli vítaní. Ulicami kráčali procesie a slávilo sa.

„Áno, potrebujeme zavolať inštalatéra! Vlastne pozri, stačí takto nadvihnúť celý vršok sporáka a tuto by malo byť také bezpečnostné svetielko. Keďže sa nechcem udusiť plynom, občas skontrolujem, či horí. Teraz ho zapálim, takto! Vysavač by sa nám zišiel… počkaj, porozmýšľam o tom. Jeden šikovný som videl lacno predávať v takej uličke pri Wall street. Haha, áno tam, u Číňanov. Skutočne, v tejto štvrti ľudia moc vysavače nepoužívajú. Skús sa spýtať! Chasidi to slovo ani nepoznajú a Arabom neverím. Tak nejak divne kukajú spoza pultu. Počká to do pondelka? Vlastne by sme tým pádom museli predať náš zvlhčovač vzduchu. Alebo, počkaj nech si to premyslím… ten ohrievač už do ďalšej zimy nebudeš potrebovať. V zime ho znova kúpim. Kdesi som dal klímu, namontujem ti ju. Zatiaľ si zober tento ventilátor. Predstav si, našiel som ho spolu s týmto stolom na ulici v susednom Bedstuy a sám som to dovliekol až do Bushwicku. Chrys mi pomohla až hore schodmi! Tuto sú moje staré činky. Kdesi bude aj tá druhá. Mal by som začať znova cvičiť. Kedysi som bol vo forme!”

Holandská západoindická spoločnosť získala v roku 1638 územie od nejakých Lenapov. Nazývali sa aj Delawerskí Indiáni, krášlili sa hustými náhrdelníkmi a organizovali po ženskej línii do klanov. Holanďania to tu nazvali Boswijck - Mestečko v lese. Starý Bushwick zahŕňal aj dnešné susedné štvrte Greenpoint a Williamsburg. Územie čoskoro získali Angličania a začlenili ho pod King’s County. Severné Queen’s County si dodnes familárne hovorí Queens, kým názov King’s County pripomína už len bushwická krčma. Ďalšie územie získané od Indiánov sa ukázalo vhodným na pestovanie zemiakov a kapusty. Bushwick prial farmárom a štvrť, vtedy s prístupom k vode, slúžila ako zeleninová záhrada zásobujúca newyorské trhy.

„A tiež čoskoro vyčistíme chladničku. Občas si donesiem nejaké take-aways, pretože som v poslednom čase hrozne zaneprázdnený, nie je čas si nič spichnúť, priznávam, že to tam občas zabudnem. Už sa to ale nebude diať. V chladničke sú ešte nejaké veci aj po bosorke, ale kto má vedieť ktoré veď aj Chrys jedáva len surovú stravu. Od dnes začíname s Chrys jesť vzorne! Povedala, že si potrebuje prečistiť telo. Tamtá káva je jej, používa ju na klystír. Ja sa tiež potrebujem prečistiť. Napokon, v určitom bode to potrebujeme všetci. Počula si o Food coops? Ľudia si tu zakladajú malé družstvá, na ktorých si dorábajú vlastnú zeleninu. Za malý poplatok sa môžeš stať členkou. Choď si posedieť do ich záhrady, parkov tu veľa nenájdeš. Chrys v coops občas nakupuje. Poradil som jej, aby sa prihlásila o podporu v podobe straveniek. To je výsadou mesta New York, ha! Vidíš to tu vylepené na obchodoch po celej štvrti - akceptujeme food stamps! Vieš, ako je to v módnom biznise: ešte včera sme chodili fotiť na týždeň na Bahamy so Cindy a Naomi, dneska príde štáb k nám do štúdia na deň a donesú si ruské alebo čierne dievčatá. Zmizli ti žiletky z poličky? Dal som nad wécko takú ceduľku, aby nepoužívali kúpeľnu na nič iné ako potrebu. Došiel papier? Myslím na to, už pár dní je to moja priorita!”

Po udalostiach s výpadkom prúdu odišiel, kto mohol. Prisťahovali sa Latinos - Portorikánci, Dominikánci a ľudia zo Strednej Ameriky. Zničené budovy sa strhávali rýchlejšie, než sa vytvárali nové miesta na bývanie. Obyvatelia sa tiesnili a mnohí naďalej odchádzali. V štvrti dodnes chýbajú kontajnery. Vrámci revitalizácie, New York City Police Department investoval 25 000 dolárov do kúpy tisícky kontajnerov a distribuované boli letáky s nápismi v angličtine a španielčine: Odpadky do koša! Uchráňte susedstvo od potkanov! Potkany zostali: odvoz odpadu nestíha tempo modrých vriec na recyklovateľný a čiernych na domový odpad. Po ďalšej vlne zvyšovania nájmov na Manhattane, sa ľudia z najmenej profitujúcich odvetví začali sťahovať do Brooklynu a Bushwick sa stal okrajom umeleckej komunity vo Williamsburgu. Už je to vyše desaťročie. Ateliéry, štúdiá, lofty, poschodové galérie. Stropy majú štukový dekor, steny sú tehlové, okná vysoké. Niekde treba dobudovať sociálne zariadenie, no v podzemí je nádrž, ktorá sa dá napustiť ako bazén, grilovať sa dá na streche s výhľadom na končiare mrakodrapov.

„Tento priestor nebol určený na bývanie. Môžme si tu robiť, čo len chceme. Áno, trebárs aj umiestniť vaňu pod strešné okno. V lete by som mohol vybudovať na streche bazénik. Bude tu tak teplo, že sa ti nebude chcieť žiť a vtedy to tu ožije. Budeš ich počuť všetkých kričať na ulici, čierni majú radi teplo, na zimu zaliezajú. Ten krik odnaproti, to je pastor, majú tam každý víkend omše, už som chcel párkrát volať políciu, niečo vymyslím, toto im neprejde. Sťažujú sa aj majitelia barov pod nami a to vieš, ako hučí karaoke od Lone Wolf a open mike sessions v Goodbye Blue Mondays. Toto tu sú staré industriálne priestory. Preto dlážky nie sú celkom rovné, ako si si iste všimla. Ach áno, ten vysavač, myslím na to stále. Čoskoro ale vymaľujem dlážky nanovo, uvidíš, bude to vyzerať oveľa čistejšie. Na chladničke som ti urobil miesto. Môžeš si tam dať svoje veci, ani myši tam nevylezú. Vyrobil som pascu, pozri, takto to funguje. Stačí vymieňať syr. Toto je queso blanco, ten mám najradšej. Dostaneš ho v tom čínskom obchode s organickými potravinami. Tu máš, ochutnaj! Chrys teraz neje mliečne produkty, snaží sa zbaviť akné. Chceme sa venovať prírodnej medicíne. Organická kozmetika, to je budúcnosť! Čoskoro to rozbehneme. Aha, niekto nám nechal v chladničke peyotový koláč! Aké milé! Nažívame tu ako jedna veľká rodina. Kľudne si daj čo len chceš z nášho jedla! Ja moc nenakupujem, ale Chrys má slabosť na organické koláčiky. Ak si teda chceš dať svoje veci mimo, daj si to sem na chladničku. Nechám si tu len túto bustu Indiána. Prežili genocídu a teraz v Urban Outfitters predávajú šaty potlačené ich symbolmi! Sú to tajné kódy o svete. Hovoria nám, hej, biely muž, nebudeš tu navždy! Všetko sa môže kedykoľvek zmeniť. Pamätaj, že všetko môže byť už za chvíľu inak! Toho Indiána som našiel v Bedstuy spolu so stolom a ventilátorom a všetko som to sám doniesol v rukách až sem do Bushwicku!”

Uverejnené v denníku Pravda 3.9.2011

KK Bagala, PO BOX 99, 810 00 Bratislava 1